Web Analytics Made Easy - Statcounter

روز اربعین حسینی، چهلمین روز شهادت سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) است که ارزش و اهمیت زیادی در بین شیعیان دارد.

به گزارش ایمنا، هرسال در روز اربعین که برابر با بیستم ماه صفر است، دوستداران امام حسین (ع) با برپایی مراسم سوگواری و شرکت در پیاده روی اربعین از ثواب زیارت اربعین برخوردار می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اجتماع بزرگ به مقصد مرقد امام حسین (ع) است. پیاده روی اربعین، بزرگترین پیاده روی جهان است که رکورد ورود بیش از ۴۵ میلیون نفر زائر به شهر کربلا در این روز ثبت شده است.

تاریخ روز اربعین ۱۴۰۱ تاریخ روز اربعین در تقویم شمسی ۱۴۰۱ برابر است با شنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ تاریخ روز اربعین در تقویم قمری برابر است با ۲۰ صفر ۱۴۴۴ تاریخ روز اربعین در تقویم میلادی برابر است با ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۲ اربعین چیست

اربعین در لغت به معنی چهلم است و در واقع شیعیان چهلمین روز پس از شهادت امام حسین (ع) و یارانش در واقعه کربلا که با ۲۰ صفر مصادف است را اربعین می‌گویند.

در مورد اینکه منشا و خاستگاه اربعین حسینی چیست؛ دو نقل معتبر وجود دارد:

نخست در روایات و نقل‌های بسیار آمده؛ اربعین روزی است که اسرای کربلا از شام به مدینه مراجعت کردند. البته در برخی از منابع هم آمده است که اربعین روزی است که کاروان اسرای کربلا به خاک کربلا و بر مزار شهدای کربلا رسیدند و ناله و عزاداری سر دادند.

در این میان سید بن طاوس در «لهوف»، اربعین را روز بازگشت اسرا از شام به کربلا ذکر کرده است. وی می‌نویسد:

«وقتی اسرای کربلا از شام به طرف عراق بازگشتند، به راهنمای کاروان گفتند: ما را به کربلا ببر؛ بنابراین آن‌ها به محل شهادت امام حسین آمدند. سپس در آنجا به اقامه عزا و گریه و زاری برای اباعبدالله پرداختند …» (۱).

اما نقل اول (مراجعت اسرای کربلا به مدینه در روز اربعین) معتبرتر و نزدیک‌تر به واقع است.

شهید مطهری در این خصوص که اهل بیت امام حسین (ع) در روز اربعین به کربلا آمده آمده‌اند باور دارد: آن را عقل تایید نمی‌کند و در منابع دسته اول و معتبر نیامده است. برخی دیگر از مورخان هم به طور صریح و هم غیر صریح این مطلب را انکار کرده‌اند.

تاریخچه اربعین حسینی

امام حسین (ع) و ۷۱ تن از یارانش در سال ۶۱ هجری قمری در دشت کربلا توسط سپاه عبید الله بن زیاد کشته شدند و اهل بیت ایشان به اسارت در آمدند. این روز به این دلیل مشهور است که اسیران کربلا روز ۲۰ صفر همان سال یعنی چهل روز پس از شهادت شهیدان کربلا، در بازگشت از شام به مدینه، برای زیارت مدفن امام حسین (ع) به کربلا رفتند. در این روز همچنین جابر بن عبدالله انصاری، صحابی پیامبر اسلام، از مدینه به کربلا رسید تا به زیارت قبر حسین بن علی (ع) برود. او اولین کسی است که قبر امام حسین (ع) را زیارت کرد و سنت زیارت اربعین امام به دست او تأسیس شد. زیارت اربعین تنها درباره حسین بن علی (ع) وارد شده و هیچ پیشینه‌ای را نمی‌توان برای اربعین و اعمال مربوط به این روز تا پیش از حادثه عاشورا تصدیق کرد و این ویژگی و امتیاز، تنها برای امام حسین (ع) دانسته شده است.

اربعین در ایران

شیعیان در همه شهرهای ایران، با برپایی دسته‌ها و مراسم‌های عزاداری این روز را به سوگواری سرور و سالار شهیدان می‌پردازند. برپایی مجالس روضه خوانی، سینه زنی، زنجیرزنی، پخت غذاهای نذری از جمله مراسم خاص این روز است و پس از پایان یافتن مراسم نیز در بین عزاداران غذای نذری توزیع می‌کنند. مردم ایران از زمان‌های قدیم تا کنون در ماه‌های محرم و صفر و به خصوص در روزهای تاسوعا، عاشورا و اربعین لباس مشکی بر تن می‌کنند و هیچ گونه مجالس شادی و سرور برگزار نمی‌کنند. در تقویم رسمی ایران روز اربعین تعطیل رسمی است.

پیاده روی اربعین

پیاده‌روی و زیارت حرم مطهر امام حسین (ع) در روز اربعین ریشه تاریخی دارد چرا که جابر بن عبدالله انصاری و عطیه عوفی در سال ۱۲۸۱ قمری با پای پیاده از مدینه حرکت کردند و در صبح اولین اربعینی که از شهادت حضرت سیدالشهدا (ع) می‌گذشت، به کربلا رسیدند و طبق آنچه که در منابع شیعه معتبر مشهود است، در روز اربعین حضرت زینب کبری (س) و امام سجاد همراه با هشتاد و چهار نفر وارد کربلا شدند و پس از گفتگو با جابر عبدالله انصاری، قبر مطهر امام (ع) را زیارت کردند و از آنجا زیارت اربعین آغاز شد.

پیش ثبت نام اربعین در سامانه سماح

ثبت نام پیاده روی اربعین ۱۴۰۱، از طریق سامانه سماح به آدرس samah.haj.ir انجام می‌شود. متقاضیان می‌توانند از تاریخ ۱۴۰۱/۰۴/۱۰ لغایت ۱۴۰۱/۰۴/۳۱ با ورود به سامانه سماح درخواست خود را ثبت کنند. ثبت نام در این سامانه موجب می‌شود تعداد زائران مرد و زن و استان‌های آن‌ها برای ساماندهی زائران مشخص شود.

هزینه ثبت نام اربعین ۱۴۰۱

هزینه ثبت نام در این سامانه برای کسانی که خودشان ثبت نام کنند ۲۲ هزار تومان و برای کسانی که از طریق دفاتر زیارتی این کار را انجام دهند با احتساب سه هزار تومان حق‌الزحمه، ۲۵ هزار تومان است. مدیرکل عتبات سازمان حجم و زیارت در توضیح تمهیدات بیمه‌ای برای زائران گفت: مردم برای بیمه ۱۵ هزار تومان و ۷ هزار تومان هم بابت خدمات پزشکی پرداخت می‌کنند. خدمات پزشکی به صورت رایگان است و بوسیله هلال احمر به زائرین داده می‌شود.

شرایط اربعین ۱۴۰۱

برای ثبت نام در سامانه پیاده روی اربعین داشتن گذرنامه با حداقل شش ماه اعتبار از تاریخ اعزام الزامی است و افرادی که دارای گذرنامه معتبر هستند بعد از ثبت نام، کد رهگیری دریافت می‌کنند.

تزریق حداقل دو دوز واکسن کرونا از مهم‌ترین شرایط ثبت نام سامانه سماح است.

پایگاه اطلاع رسانی اربعین

کلیه اخبار و اطلاعات مربوط به اربعین را می‌توانید در پایگاه اطلاع رسانی سازمان حج و زیارت به نشانی https://news.haj.ir/ مشاهده کنید.

کد خبر 590014

منبع: ایمنا

کلیدواژه: اربعین حسینی اربعین راهپیمایی بزرگ اربعین زائران اربعین همایش اربعین حسینی ثبت نام اربعین تاریخچه اربعین حسینی ثبت نام اربعین حسینی ۱۴۰۱ اربعین چیست اربعین 1401 شرایط ثبت نام اربعین 1401 پیش ثبت نام اربعین ثبت نام اربعین ۱۴۰۱ سامانه سماح اربعین ۱۴۰۱ محرم ۱۴۰۱ پیش ثبت نام اربعین ۱۴۰۱ اخبار اربعین 1401 تقویم 1401 سامانه سماح سماح تاریخ اربعین امسال اربعین امسال ۱۴۰۱ اربعین حسینی ۱۴۰۱ داستان اربعین حسینی اربعین چه روزی است چه روزی در مورد اربعین استوری اربعین اربعین امام حسین روز اربعین کربلا عکس اربعین متن اربعین زیارت اربعین اربعین مداحی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق تاریخ روز اربعین پیاده روی اربعین روز اربعین زیارت اربعین اربعین ۱۴۰۱ سامانه سماح اسرای کربلا هزار تومان ثبت نام امام حسین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۸۸۲۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست هم افزایی مسوولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین برگزار شد

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست ویدئو کنفرانسی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین در استان ها با حضور حجت الاسلام و المسلمین سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، حجت الاسلام و المسلمین احمدی رئیس این کمیته و مسئولان کمیته فرهنگی در استان ها روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت در تهران برگزار شد.

در این نشست که با محوریت سیاست ها و برنامه های فرهنگی اربعین ۱۴۰۳ و آخرین تحولات در خصوص مراسم پیاده روی اربعین برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین نواب در سخنانی بر لزوم تثبیت معارف دین در اربعین تاکید کرد و بهره گیری از محورهای بیانیه گام دوم انقلاب را در برنامه ریزی های آینده ضروری خواند.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، شور و شوق مردم برای حضور در پیاده روی اربعین حسینی را گسترده و وصف ناشدنی توصیف و تصریح کرد: این شور و هیجان باید با معنویت و معارف دینی کامل گردد تا نشاط و لذت همراهی در این مراسم عظیم همچنان در میان مشتاقان حفظ و تقویت شود.

وی در ادامه به تشریح دلایل حضور افراد با دیدگاه‌های مختلف در مراسم اربعین پرداخت و در عین حال تصریح کرد: این همایش عظیم بایستی در جهت خالص سازی انگیزه ها پیش برود و کلاس درسی برای اربعینی ها باشد.

سرپرست حجاج ایرانی افزود: شماری از افرادی که در اربعین حضور می یابند در طول سال به این اندازه وقت برای شرکت در اجتماعات دینی نمی گذارند و این بهترین فرصت است که آنها با معارف و مسایل دینی آشنا شوند و در راستای اهداف امام حسین (ع) محتواهایی که برای اربعین و اربعینیان مفید است به آنها منتقل شود.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه به محورهای هفت گانه بیانیه گام دوم انقلاب اشاره کرد و برخی از آنها از جمله اخلاق و معنویت، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی و سبک زندگی را از محورهایی دانست که می تواند در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های آینده اربعین مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: به عنوان خادم فرهنگی اربعین پیشنهاد می کنیم هر یک از این محورها در یک سال در اولویت فعالیت های ستاد مرکزی اربعین قرار گیرد و برجسته شود.

نواب خطاب به حاضران گفت: شما به‌عنوان پرچمدار فعالیت های فرهنگی اربعین در سراسر کشور خدمت و فعالانه در این عرصه ها تلاش کنید، امام حسین (ع) هم افرادی را که در این مسیر گام بر می‌دارند در دنیا دستشان را می‌گیرد و در آخرت هم مورد توجه سیدالشهداء و فرزندانش خواهد بود.

بر پایه این گزارش، در این جلسه، حجت السلام والمسلمین حمید احمدی رئیس کمیته فرهنگی آموزشی اربعین گزارشی از برنامه ها و سیاست های فرهنگی اربعین ۱۴۰۳ ارائه کرد و افزود: پیشنهادها و توصیه های نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در برنامه ریزی ها مورد توجه و استفاده قرار خواهد گرفت.

در پایان این جلسه، آخرین اقدامات، برنامه ها و سیاست های فرهنگی اربعین پیش رو ارائه و بحث و بررسی شد و حاضران نقطه نظرات و دیدگاه خود را در خصوص نکات مطرح شده بیان کردند.

کد خبر 6093491

دیگر خبرها

  • جزییاتی از آخرین اقدامات مطلوب برای پیاده‌روی اربعین در کرمانشاه
  • برپایی ۱۷۰ موکب از استان اصفهان در عراق برای زائران اربعین
  • نشست هم افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین برگزار شد
  • تجهیز بیمارستان امام حسین (ع) شهرستان هشترود به دستگا‌های جدید
  • نشست هم افزایی مسوولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین برگزار شد
  • نشست هم افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین 
  • نشست هم‌افزایی مسئولان کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین 
  • پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین سال جاری
  • آغاز فعالیت ستاد اربعین وزارت تعاون در سیستان و بلوچستان
  • پیش‌بینی برای حضور ۳۰ میلیون زائر در اربعین امسال